Καλώς ήλθατε στο koliri84





Ένα μπλογκ με άξονα το ποδήλατο

Πρόσφατα δημιούργησα και μια πιο λειτουργική έκδοση: koliri84.weebly.com (alternative address)

Contact: takstef@yahoo.com

Πως να τρέχουμε σωστά και αποδοτικά

 Eνας από τους αποδοτικότερους και ευκολότερους τρόπους για να μπορεί να διατηρεί κάποιος την λειτουργικότητα, την υγεία και την ευεξία του, έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια το παραδοσιακό μας τρέξιμο. Μπορεί να γίνει εύκολα στο περιβάλλον, ακόμα και μιας μεγαλούπολης, δεν απαιτεί πολύ χρόνο ή εξοπλισμό και είναι δωρεάν.

Ένα πρόγραμμα τρεξίματος που μας προκαλεί τουλάχιστον 130 καρδιακούς παλμούς, διαρκεί όχι λιγότερο από 20 λεπτά και επαναλαμβάνεται 3 φορές την εβδομάδα, βελτιώνει την αερόβια μας ικανότητα. Φανταστείτε ότι με καλή αερόβια κατάσταση, η καρδιά ενός μέτρια γυμνασμένου ατόμου, γλιτώνει 15.000 χτύπους την ημέρα, το μήνα 500.000 και σε ένα χρόνο 6.000.000 χτύπους!

Αν είστε καινούριος στο τρέξιμο ή ακόμη και παλαιότερος, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας φανούν χρήσιμες για να πετύχετε αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στις προπονήσεις σας. Σας δίνουμε 4 βασικά αλλά όχι δευτερεύοντα "μυστικά".

1. Κάντε καλό ζέσταμα και "αποθεραπεία"

 Σε όλες τις προπονήσεις σας θα πρέπει να ξεκινάτε με ένα καλό ζέσταμα και στο τέλος αποθεραπεία. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Το καλό ζέσταμα διαστέλλει τα αγγεία σας εξασφαλίζοντας πλούσιο οξυγόνο στους μύες σας. Με την σταδιακή αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού, ελαχιστοποιείται η πίεση που ασκείται στην καρδιά σας κατά το ξεκίνημα. Εξίσου κρίσιμη είναι και η αποθεραπεία σας, μιας και μειώνει σταδιακά την ροή του αίματος στο σώμα και τον καρδιακό ρυθμό. Απότομο σταμάτημα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και καθυστερημένη ξεκούραση. Πώς θα το κάνετε; Με ένα αργό τρέξιμο ή ακόμη και ζωηρό περπάτημα ανάλογα το επίπεδο σας για 5-10 λεπτά στο ξεκίνημα και στο τέλος της προπόνησης σας. Φροντίστε να κάνετε και διατάσεις ειδικά στο τέλος της προπόνησης.

2. Βελτιώστε την τεχνική σας

 Η λάθος τεχνική μπορεί να φέρει προβλήματα στις αρθρώσεις και επίσης να σας στερεί ταχύτητα και άνεση. Φροντίστε να κοιτάζετε 30-40 μέτρα μπροστά και όχι τα πόδια σας. Προσπαθήστε σε κάθε βήμα να προσγειώνεστε στο μεσαίο κομμάτι του ποδιού σας (όχι στην μύτη ή τη φτέρνα) και να ρολάρετε στο μπροστινό. Κρατήστε τα χέρια σας στο ύψος της μέσης σας και κινήστε τα σαν να "βουρτσίζετε" τα ισχία σας. Οι αγκώνες 90 μοίρες γωνία.

 Κλείστε τις παλάμες σας απαλά σαν να κρατάτε ένα αυγό που δεν θέλετε να σπάσετε. Προσέξτε την στάση σας. Όρθιο το κεφάλι, πίσω οι ώμοι και ίσια η πλάτη. Τσεκάρετε συχνά την στάση σας που χαλάει λόγω της κούρασης. Φροντίστε οι ώμοι σας να είναι χαλαροί. Κινείτε τα χέρια σας από τους ώμους και μην ανοιγοκλείνετε τους αγκώνες σας. Μην αναπηδάτε πολύ από το έδαφος. Όσο πιο ψηλά αναπηδάτε όταν τρέχετε τόσο πιο πολύ ενέργεια σπαταλάτε και κουράζεται το κάτω μέρος του σώματός σας.

3. Μην αγχώνεστε για το ρυθμό τρεξίματος

 Αρχικά μην σας απασχολεί ο ρυθμός τρεξίματος. Προσπαθήστε να τρέχετε με μια ταχύτητα που να σας επιτρέπει να μιλάτε. Αναπνέετε ομαλά, ελεύθερα. Αυξήστε την απόσταση και τον χρόνο τρεξίματος σταδιακά εβδομάδα - εβδομάδα.

4. Δοκιμάστε τη μέθοδο περπάτημα-τρέξιμο αργά/τρέξιμο γρήγορα

 Αν είστε αρχάριος ή και πιο προχωρημένος δοκιμάστε να περπατήσετε για κάποια λεπτά π.χ. 6΄ και μετά να τρέξετε για 1-2 λεπτά συνεχόμενα. Προσπαθήστε να αυξάνετε σταδιακά τις περιόδους με το τρέξιμο και να μειώνετε το περπάτημα. Αν είστε πιο προχωρημένος χρησιμοποιείστε το αργά / γρήγορα (interval) π.χ. 2΄ αργά 1΄ γρήγορα ή 3΄ αργά 2΄ γρήγορα ή 5΄αργά 3΄ γρήγορα κ.λπ.

 Το τρέξιμο έχει δημιουργήσει ολόκληρα κινήματα ανά τον κόσμο, με διαφορετικά κίνητρα αλλά με έναν παρονομαστή, την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Όποιος και αν είναι ο στόχος σας σημασία έχει να αντιληφθούμε τα οφέλη του τρεξίματος στην υγεία μας, να αναζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε προβληματισμούς και να κάνουμε το πρώτο βήμα. Ας θυμηθούμε να μην το παρακάνουμε απλά ας το… ξεκινήσουμε!

Του Τάσου Μαραγκουδάκη, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Προπονητή φυσικής κατάστασης και μέλους της επιστημονικής ομάδας Διατροφή.


 Και πιο περιληπτικα...

   1.Καταρχάς η οποιαδήποτε άσκηση χρειάζεται απαραίτητα προθέρμανση. Αυτό πρέπει να κάνετε και με το Jogging (τζόκινγκ).

 2.Εστιάστε το βλέμμα μπροστά και ίσια χωρίς να κοιτάζετε κάτω ή πλάγια. Το κεφάλι με το σαγόνι πρέπει να είναι χαλαρωμένα.

 3.Τα χέρια δεν πρέπει να είναι κρεμασμένα προς τα κάτω. Κινείστε τα χέρια χαλαρά μπρος-πίσω, διατηρώντας τους αγκωνές στα πλάγια.

 4.Ευθυγραμμίσετε τους γοφούς με το κεφάλι και τους ώμους, προσπαθώντας να μην στρίβετε τον κορμό.

 5.Κρατείστε τον κορμό ίσιο, το κεφαλι ψηλα και μην καμπουριάζετε.

 6.Τρέξτε με μικρά βήματα και μην σέρνετε τα πόδια. Ο ρυθμός πρέπει να είναι λίγο υψηλότερος από αυτόν που περπατάτε.

 

 Ενας πληρης κυκλος του μονοπατιου του ελους της Αγυιάς στην Πάτρα ειναι περιπου 2.100 μετρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Πρόσφατα

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πνευματικά δικαιώματα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική νομοθεσία σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως ισχύει κάθε φορά.