Ξενιτεμένοι
και πεινασμένοι μου γειά σας.
Ένα από τα
πράγματα που μου έλειπαν όταν πρωτοήρθα
στο Holland ήταν, φυσικά, το
παραδοσιακό ελληνικό φαγητό.
Στην αρχή
πίστευα ότι δεν πρόκειται να βρώ εδώ τα
διάφορα υλικά και μυρωδικά που χρειάζομαι
για να δημιουργήσω. Όμως με λίγη θέληση
και αρκετό google translate ανακάλυψα πολλά από αυτά . Να μας ζήσει
ο καπιταλισμός (φτου φτου) τα s/m
έχουν σχεδόν τα πάντα.
Η ευτυχέστερη
ίσως ανακάλυψη ήταν τα φασόλια γίγαντες.
A ρε ΑΗ (γκρίζα διαφήμιση..)
Παραθέτω τη
συνταγή για πανεύκολους και πεντανόστιμους
γίγαντες πλακί λοιπόν.
Υλικά
-700 γρ φασόλια
γίγαντες ( 2.50 ευρώ ένα πακέτο 900γρ στο ΑΗ)
-1 ματσάκι
σέλινο (1 ευρώ στις περισσότερες λαικές-
προτείνω για τους εν Αμστελόδαμο την
Albert Cuup
market στο De
Pipj. Εγώ πάω σε ένα πάγκο με λαχανικά απέναντι από ένα πάγκο που πουλά οστρακοειδή. Eκεί το
ματσάκι είναι διπλάσιο από τη λαική στη
γειτονιά μου...)
-αρκετό Άνιθο (χρησιμοποιώ αποξηραμένο από το AH. "dille" λέγεται στα ολλαντέζικα)
-1 πουμαρό
(0.28 ευρω από ΑΗ κ Vomar)
-1 κουτί
τοματάκια ή 3 φρέσκιες τομάτες (0,39
ευρώ τα τοματάκια στο AH
και 0,28 στο Βόμαρ)
-3 κρεμμύδια
-2-3 καρότα
-1 λουκάνικο
ή
-2 κύβους
γεύσης βοδινού ή κότας (0,40 ευρώ από Lidl)
-αλατοπίπερο
-1
κουταλιά της σούπας ζάχαρη
-
ελαιόλαδο (το φθηνότερο έξτρα παρθένο
κάνει 3,72/λίτρο σε όλα τα supermarket.
Τυχαίο? )
Εκτέλεση
Για τα φασόλια
Βάζουμε από το
βράδυ τους γίγαντες σε μια λεκάνη με
νερό για να μαλακώσουν. Το νερό πρέπει
να τους σκεπάζει και γενικά να είναι
αρκετό γιατί θα απορροφήσουν αρκετό
από αυτό.
Την επόμενη μέρα
πετάμε το νερό που μουλιάσαμε τους
γίγαντες, Ύστερα τους βάζουμε σε μια
κατσαρόλα (με φρέσκο νερό) και προσθέτουμε
λίγο αλάτι. Και πάλι το νερό πρέπει να
είναι αρκετό.
Τους βράζουμε
μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Δεν θέλουμε να παραβράσουν αλλά να
κρατάνε λίγο καθώς μετά θα τους ψήσουμε
επιπλέον.
Όταν δούμε ότι
έβρασαν τους κατεβάζουμε από τη φωτιά
,φυλάμε 1 ποτήρι από το νερό τους για να
φτιάξουμε τη σάλτσα μας και τους
στραγγίζουμε.
Τους αφήνουμε
στην άκρη και πάμε για τη σάλτσα μας.
Για τη σάλτσα
Η σάλτσα είναι
πολύ απλή διαδικασία. Την φτιάχνουμε
όπως θα φτιάχναμε μια απλή σάλτσα για
μακαρόνια. Ακριβώς η ίδια διαδικασία.
Αρχικά κόβουμε
τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με
λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι
να μαραθούν. Προσωπικά κόβω λίγο
μεγαλύτερα κομμάτια το κρεμμύδι (δεν
το ψιλοκόβω) καθώς θέλω να το νιώθω και
να το βλέπω στο φαγητό.
Αφού μαραθεί
το κρεμμύδι , ύστερα από 4-5 λεπτά, προσθέτουμε
το πουμμαρό και τα ντοματάκια ή τις
ντομάτες.
Ταυτόχρονα
ρίχνουμε και το νερό που κρατήσαμε από
τους γίγαντες. Ανακατεύουμε λίγο.
Ύστερα προσθέτουμε
το ψιλοκομμένο σέλινο (εγώ βάζω αρκετό),
τον άνηθο, τα καρότα, τους κύβους ή το λουκάνικο
σε φέτες ,λίγο αλάτι, τη ζάχαρη και λίγο
επιπλέον ελαιόλαδο.
Βράζουμε τη
σάλτσα μας σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά
ίσα για να δέσει/σφίξει λίγο και να
μαλακώσουν τα λαχανικά. Δεν την
παραβράζουμε και δεν την αφήνουμε να
στεγνώσει. Θέλουμε να είναι λίγο “νερουλή”
καθώς μετά θα την ψήσουμε μαζί με τους
γίγαντες στο φούρνο.
Μετά τα 10 λεπτά
κατεβάζουμε τη σάλτσα από την κουζίνα.
Σχεδόν τελειώσαμε.
Στο φούρνο
Τώρα απλώνουμε
τους γίγαντες σε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ
και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.
Η σάλτσα πρέπει να πάει παντού και πρέπει να καλύπτει τα
φασόλια (να κολυμπούν σε αυτή).
Προσθέτουμε
λίγο αλάτι και κάμποσο έξτρα ελαιόλαδο
από πάνω και ανακατεύουμε να πάει η
σάλτσα παντού. Εγώ προσθέτω και επιπλέον άνηθο εκείνη τη στιγμή (μ αρέσει πολύ αυτό το μυρωδικό και ταιριάζει απίστευτα με το συγκεκριμένο φαγητό).
Βάζουμε το ταψί
μας στο φούρνο (που έχουμε προθερμάνει
στους 200-220 βαθμούς) και το αφήνουμε για
περίπου 30-35 λεπτά. Το κοιτάμε κάθε 10
λεπτά και ανακατεύουμε σιγά σιγά για να
ψηθεί ομοιόμορφα το φαγητό.
Αν η σάλτσα μας
είναι όπως ανέφερα παραπάνω, με αρκετά
υγρά, δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε
επιπλέον νερό. Αν δούμε όμως ότι μετά
τα 15 λεπτά έχει στεγνώσει τότε προσθέτουμε
μισό ποτήρι καυτό νερό.
Μετά τα 30 λεπτά τσεκάρουμε αν το φαγητό έχει δέσει και έχει πιει τα υγρά του και βγάζουμε το ταψί μας. Θα πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του.
Τώρα μπορείτε
να προσθέσετε αν θέλετε λίγη ρίγανη από
πάνω. Τα μυρωδικά χάνουν τη νοστιμιά
τους όταν βράζουν για αυτό είναι καλύτερα
να τα προσθέτετε στο τέλος.
Χρόνος από την
αρχή του μαγειρέματος μέχρι το τραπέζι
: 90 λεπτά
Και για όσους
βρίσκουν τα παραπάνω πολύπλοκα ή
μπελαλίδικα (τα γράφω επίτηδες αναλυτικά για τους αρχάριους) θα κάνω ένα μικρό και
περιεκτικό ρεζουμέ .
Συνοπτικά λοιπόν:
Αφού μουλιάσεις τα φασόλια για 6-7 ώρες τα βράζεις μόνο με νερό και αλάτι μέχρι να μαλακώσουν (αλλά μην τα παραμαγειρέψετε γιατί θα ψηθούν επιπλέον ). Τα
στραγγίζεις και τα βάζεις σε ένα βαθύ
ταψί/ πυρέξ.
Φτιάχνεις
μια κόκκινη σάλτσα με σέλινο, άνιθο, χυμό
τομάτας και φρέσκια ντομάτα/ ντοματίνια
όπως και για τα ζυμαρικά. Την αφήνεις
να βράσει για λίγο, 8-10 λεπτά σε χαμηλή
φωτιά αλλά όχι να “σφίξει”. Την θέλουμε
να έχει υγρά για το ψήσιμο που θα
ακολουθήσει.
Ψήνεις τα
φασόλια με τη σάλτσα στο φόυρνο για
30-40 λεπτά και ανακατεύεις που και πού
για να ψηθεί ομοιόμορφα το φαγητό.
Προσθέτεις λίγο νερό κατά τη διάρκεια
του ψησίματος αν δεις ότι έχει “στεγνώσει”
το φαγητό.
-
Συνολικό κόστος
για 1 ταψί: περίπου 4 ευρώ
Y.Γ
Η
φέτα είναι
υποχρεωτική για να τους φας αλλά άντε βρες καλή φέτα εδώ πάνω. Στα πιο πολλά s/m βρίσκεις
"λευκά" τυριά σε κύβους μέσα ρίγανη και ελαιόλαδο με ελληνικά ονόματα και εικόνες αιγαίου στη συσκευασία . Αν παρατηρήσετε όμως πουθενά δε αναγράφεται η λέξη φέτα. Γράφουν
Greek style cheese και ονόματα που παραπέμπουν σε Ελλάδα αλλά είναι απλά παραπλάνηση και απάτη.
Αν δε λέει FETA, δεν είναι ΦΕΤΑ.
Στο Lidl και στο ΑΗ έχω βρεί φέτα με περίπου 15 ευρώ /κιλό. Όποιος τολμά και δοκιμάσει να μας πεί και εμάς :)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας