Καλώς ήλθατε στο koliri84

Ένα μπλογκ με άξονα το ποδήλατο

Πρόσφατα δημιούργησα και μια πιο λειτουργική έκδοση: koliri84.weebly.com (alternative address)

Contact: takstef@yahoo.com

ο φασισμός είναι φασισμός

Έχω βαρεθεί να ακούω ότι ο φασισμός είναι νοοτροπία και όχι ιδεολογία. Δηλαδή ότι και ένας αριστερός ή κομμουνιστής μπορεί να είναι τόσο φασίστας όσο και ένας ακροδεξιός εθνικιστής. ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.

 Ο φασισμός όπως τον έχει βιώσει η Ευρώπη δεν είναι ένα λημμα στο λεξικό. Οι Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και τόσοι άλλοι "κατώτεροι" εξολοθρεύτηκαν από άτομα που παινεύονταν ότι ήταν φασίστες. Από τις πράξεις τους παίρνει τη σημασία της η λέξη φασισμός.
Φασισμός είναι ο ρατσισμός, η θεωρία περί ανωτερότητας κάποιας φυλής και οι διώξεις σε όσους έχουν διαφορετικό χρώμα, εθνικότητα. Αυτό είναι Φασισμός σύμφωνα με τις πράξεις και τα μυαλά των σύγχρονων οπαδών του. Δε με νοιάζει αν οι πρώτοι πρώτοι φασίστες ήταν κάτι διαφορετικό. Αυτή την έννοια έχει πάρει σήμερα. Ας βρούμε άλλη λέξη για να περιγράψουμε τους ακροδεξιούς και ρατσιστές αν η χρήση του όρου φασισμός δεν είναι κατάλληλη. Τώρα όμως έτσι τους περιγράφουμε, επειδή έτσι αυτοπροσδιορίζονται και οι ίδιοι.
Δεν ξεκινώ από τη λέξη για να περιγράψω πράξεις αλλά συμπεραίνω από τις πράξεις αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ώς φασίστες.

 Ένας κομμουνιστής ή ένας αναρχικός που δέχεται τη βίαια εξέγερση ή κάποια ακραία πολιτική θεωρία δεν είναι φασίστας. Μπορείς να τον πεις απόλυτο, αυταρχικό και αλλαζόνα. Πάντως όχι φασίστα.
 Τέρμα πια με αυτή την καραμέλα.

 Οι φασίστες παλεύουν να στερήσουν από άλλους πράγματα και δικαιώματα που παραδόξως δέχονται ως "φυσικά" για τους εαυτούς τους. Θεωρούν εαυτούς ανώτερους βιολογικά. Καταπατούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά διατυπώθηκαν από τους μεγάλους διαφωτιστές τον 18ο αιώνα.
Οι αναρχικοί και οι κομμουνιστές αντίθετα παλεύουν ώστε τα δικαιώματα και οι αρχές των διαφωτιστών να είναι κτήμα όλων.Παλεύουν για να διευρύνουν και όχι για να στερήσουν. Παλεύουν όχι γιατί έχουν μεγάλη ιδέα για τους εαυτούς τους αλλά γιατί βλέπουν πέρα από αυτους. Δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους βιολογικά κ φυλετικά. Η πολιτική τους θεωρία ξεκινά από μεγάλους διανοητές και φιλοσόφους και όχι από αβάσιμες ρατσιστικές θεωρίες.
Προσπαθούν για δικαιοσύνη και ισότητα. Ίσως με βία, ίσως με αυταρχισμό αλλά με ανθρωποκεντρισμό και όραμα για κάτι καλύτερο για όλους και όχι μόνο για τους εαυτούς τους. Είναι ιδεαλίστες! Ακραίοι ίσως αλλά ιδεαλιστές. Έντιμοι και βαθιά ηθικοί άνθρωποι.
 
 Οι φασίστες παλεύουν να στερήσουν από τους άλλους ενώ οι δεύτεροι να διευρύνουν και να αποδώσουν σε όλους.
 Οι αναρχικοί και οι αριστεροί έχουν δικαίωμα στη φυσική βία και τις ακραίες πράξεις για να μην μπορούν οι φασίστες να δρουν ανεξέλεγκτοι. Για να μην μπορούν να καταπιέζουν και να διαδίδουν τη σαπίλα που έχουν στο μυαλό τους.
 Δημοκρατία και φασισμός δεν πάνε μαζί. Θέλουν δικαίωμα ελευθερίας και λόγου τη στιγμή που θεωρούν ότι αυτά δεν τα δικαιούνται όλοι? Θέλουν να είναι ελεύθεροι για να μπορούν να σκλαβώνουν άλλους? Να έχουν δικαίωμα λόγου για να στερήσουν το δικαίωμα αυτό από άλλους?


 Τέρμα η ανοχή και η θεωρητική εξίσωση υπανθρώπων και ιδεαλιστών. Δεν καταδικάζω τη βία απ όπου κι αν προέρχεται. Καταδικάζω την "γραβατωμένη" καταπίεση και την στενομυαλιά από όπου και προέρχεται. Έχω μυαλό και κρίνω. Επιλέγω το δίκαιο και το σωστό με βάση τις αρχές των διαφωτιστών και ενισχύω τη δράση αυτών που προωθούν αυτές τις αρχές.
 Το μέσο για να επιτευχθεί κάτι δεν είναι το πρώτο κριτήριο. Με νοιάζει μεν, αλλά δεν αρκεί για να με κάνει να αρνηθώ πράγματα που ενστερνίζομαι και πιστεύω βαθιά μέσα μου.
Πάνω απ όλα ο άνθρωπός.

3 σχόλια:

 1. Τουαλεταριάτο29 Ιουνίου 2012 - 3:42 μ.μ.

  Ίσως μπερδεύεις τον ναζισμό με το φασισμό. Διάβασε το μανιφέστο του φασιμού από τον Μαρινέτι και ίσως ανακαλέσεις :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ξεκινώ από το γεγονός ότι και οι Νazi θεωρούσαν εαυτούς φασίστες. Λίγη σημασία παίζει ο ορισμός. θα το διαβάσω. ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χαίρομαι που ξεκαθαρίζουν οι έννοιες:

  "ο φασισμός είναι φασισμός"
  "ο ναζισμός είναι ναζισμός"
  "ο ρατσισμός είναι ρατσισμός όπως λέμε το μαύρο, μαύρο και το άσπρο, άσπρο"
  "ο εθνικισμός είναι εθνικισμός"

  Η ανάμιξη και συνδιασμός τους είναι εκ του πονηρού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας

Πρόσφατα

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πνευματικά δικαιώματα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική νομοθεσία σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως ισχύει κάθε φορά.