Καλώς ήλθατε στο koliri84





Ένα μπλογκ με άξονα το ποδήλατο

Πρόσφατα δημιούργησα και μια πιο λειτουργική έκδοση: koliri84.weebly.com (alternative address)

Contact: takstef@yahoo.com

μια ωραία ατμόσφαιρα

Μία από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις που προσφέρει η ανάβαση σε ένα βουνό είναι φυσικά η θέα. Αν βοηθήσει και ο καιρός τότε αυτή η θέα γίνεται μοναδική.
 Η ορατότητα από μεγάλο υψόμετρο σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να φαντάζεστε.
Τονίζω τη σημαντικότητα της χαμηλής υγρασίας. Ο κρύος αέρας συγκρατεί χαμηλότερα ποσοστά υγρασίας από τον θερμό αέρα και γι αυτό μία κρύα ημέρα χωρίς σύννεφα έχει πάντα πολύ καλύτερη διαύγεια και "ευκρίνεια" η ατμόσφαιρα. Ένας έυκολος τρόπος να καταλάβετε τα ποσοστά υγρασίας και άρα και το πόσο μακριά μπορείτε να δείτε αν ανεβείτε σε ένα ύψωμα είναι το χρώμα του ουρανού. Ένα  βαθύ μπλέ (φώτο δεξιά)  είναι σαφής ένδειξη χαμηλής υγρασίας, σε αντίθεση με ένα μουντό-ωχρό μπλέ.
Από τις πλαγιές του Παναχαικού έχω δεί  και φωτογραφίσει κορυφές βουνών και μέρη που βρίσκονται εώς και 90χλμ μακριά (από το Παναχαικό πάντα).  Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για αυτά τα βουνά και τις αντίστοιχες φωτογραφίες.

Τα ονόματα των βουνών και οι αποστάσεις τους (σε ευθεία γραμμή) από το Παναχαικό

Η Καλιακούδα βρίσκεται 65χλμ μακριά  και ο Τυμφρηστός ή αλλιώς Βελούχι βρίσκεται 85χλμ (πιο βόρεια από τη Λαμία!).
Το Τσακαλάκι απέχει 40χλμ και η Χελιδόνα 67χλμ.
Ο Χελμός, το βουνό των Καλαβρύτων, απέχει επίσης 40χλμ και η Ζήρεια ή αλλιώς Κυλλήνη απέχει 56χλμ.
Τα Βαρδούσια και η Γκιώνα απέχουν 55-57 χλμ.
Η κορυφη της Τριανταφυλλιάς , η οποία φαίνεται ακόμα και από το Πανεπιστήμιο, απέχει 55χλμ  και έχει χαρακτηριστικό πυραμοειδές σχήμα.
Τέλος, ο φημισμένος Παρνασσός απέχει 75 χλμ (από το Παναχαικό)
Αν κάνετε κλικ στα ονόματα των κορυφών/βουνών θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες (wikimapia, wikipedia).

Οι τελευταίες 3 φώτο είναι τραβηγμένες από τον κάμπο της Ηλείας και της Αχαίας από μια διαδρομή δρόμου που έκανα το Πάσχα. Μακράν η μέρα με την καθαρότερη ατμόσφαιρα για το 2013-2014 (μεγάλη κουβέντα το ξέρω). Το αποκορύφωμα της ορατότητας ήταν ο Παρνασσός που πρόβαλλε στο βάθος  και φαινόταν πεντακάθαρα από τον κάμπο της δυτικής Αχαίας 110χλμ μακριά(τελευταία φώτο).
Για τον Ερύμανθο, τον Χελμό και τη Ζήρεια ούτε λόγος, αυτά κι αν φαίνονταν πεντακάθαρα.

Οι απόστάσεις σε χλμ που αναφέρω είναι υπολογισμένες στο google earth και αναφέρονται πάντα σε μία ευθεία γραμμή που ενώνει 2 σημεία.  Για να επισκεφθείς αυτά τα μέρη  με αυτοκίνητο πρέπει πολλές φορές να κάνεις ακόμα και τα διπλά χιλιόμετρα. Ο Τυμφρηστός λόγου χάρη απέχει 135χλμ δρόμου.







Πανατωλικό όρος


Παναιτωλικό όρος

ο Χελμός (αριστερά) και το Καλλιφώνι (δεξιά)














το Παναχαικό, ο Χελμός και  ο Ερύμανθος (απο τά αριστερά)

ο Ερύμανθος από το χωριό Λάττας,-Πηνεία


ο Παρνασσός από την Κ.Αχαία. 110χλμ μακριά. (τέρμα δεξιά)

Πρόσφατα

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πνευματικά δικαιώματα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική νομοθεσία σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως ισχύει κάθε φορά.