Καλώς ήλθατε στο koliri84





Ένα μπλογκ με άξονα το ποδήλατο

Πρόσφατα δημιούργησα και μια πιο λειτουργική έκδοση: koliri84.weebly.com (alternative address)

Contact: takstef@yahoo.com

η λίμνη Αράλη ήταν...


 Θυμάστε στο σχολέιο που μαθαίναμε για μια τεράστια αλμυρή λίμνη με το όνομα Αράλη στην κεντρική Ασία ? Ήταν παρούσα  στους χάρτες, τους άτλαντες , τις υδρογείους καθώς και τις εγκυκλοπαίδειες.
 Ε λοιπόν ξεχάστε τη. Η 3η μεγαλύτερη λίμνη της Γης με έκταση 68.000 τετρ.χλμ (σχεδόν όσο η μισή Ελλάδα) μας άφησε χρόνους.
 Δεν υπάρχει πια. Έπεσε θύμα της ανθρώπινης παρέμβασης.
 ΄Κατά την δεκαετία του 1960, επί ΕΣΣΔ, τα 2  ποτάμια που την τροφοδοτούσαν (Σιρ Νταριά και Αμού Ντάρια) εκτράπηκαν για την ύδρευση καλλιεργειών.
 Η λίμνη άρχισε σιγά σιγά να συρρικνώνεται και η αλμυρότητα των υδάτων της πολλαπλασιαζόταν. Η υπερβολική παρουσία αλατιού δηλητηρίασε όλη την πανίδα και την χλωρίδα που ζούσε σε αυτή.  Η συρρίκνωση συνεχίστηκε μέχρι και μετά το 2000 οπότε και απέμειναν 3 μικροί όγκοι νερού που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
 Όλη η έκταση που κάλυπτε η λίμνη είναι πλεόν μια βαριά μολυσμένη έρημος από τα απόβλητα των βιομηχανιών που λειτουργούσαν στις όχθες της και τα φυτοφάρμακα των τριγύρω καλλιεργειών.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την Αράλη στο google maps. Eίναι οξύμωρο ότι στην επιλογή "Χάρτης" η Αράλη απεικονίζεται κανονικά αλλά αν κάνετε κλικ πάνω δεξιά στην επιλογή "Δορυφόρος" θα δείτε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα.

δείτε παρακάτω κάποιες δορυφορικές εικόνες (από την wikipedia) και  κάποιες επίγειες από τον ιστό


                                                           η λίμνη το 1985


                                      αριστερά η λίμνη το 1989 και δεξιά όπως ήταν το 2008

                                                             









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Πρόσφατα

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πνευματικά δικαιώματα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική νομοθεσία σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως ισχύει κάθε φορά.